АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Ендометриална биопсия

ImageУ нас традиционно оценка на състоянието на ендометриума се извършва с пробно абразио. Методът може да се приеме за златен стандарт, тъй като полученият чрез него материал е в достатъчно количество за необходимото хистологично изследване. Неудобство обаче е необходимостта от анестезия, обикновено краткотрайна венозна, което значи хоспитализация. А тя е свързана от една страна с разход на средства за здравната система, а от друга – с разход на време за пациента и по-големи рискове идващи от анестезията.

Тези недостатъци се избягват при ендометриалната аспирационна биопсия - амбулаторен метод, който поради погрешната политика да не се стимулират дейности извършвани извън болницата не е с необходимата популярност у нас.

Множество са индикациите за извършване на ендометриална биопсия – основните са неправилните маточни кръвоточения и посменопаузалната метрорагия. Други причини за извършването на тази манипулация са определяне на фазата на менструалния цикъл по ендометриума, оценка на причините за безплодие, отговора на хормонална терапия, изследване на абнормена дебелина на ендометриума в менопаузата и т.н.

Благодарение на The New England Journal of Medicine може да се запознаете с кратко видео демонстриращо и обясняващо индикациите и техниката на метода.