Печат

Техниката на Stark

ImageЦезаровото сечение е операция извършвана от векове. Мнозина колеги може би мислят, че няма какво ново да се каже или научи по отношение на хирургичната техника. И ще сбъркат. В настоящия материал ви представям техниката на Stark, или както често се нарича метода Misgav Ladach.

В същност Michael Stark е лекар работил в йерусалимската болница Misgav Ladach, където техниката е разработена през 90-те години. Множество са публикациите, които я сравняват  с традиционното цезарово сечение - разрез по Пфаненщил. При това резултатите по всички показатели са в поза на метода на Stark. В нашата литература също има такава публикация – в сп. Акушерство и Гинекология 2000;39(1):10-3.

Самата техника на операцията може да видите по-долу, представена от френски екип. Новороденото е с тегло 3600г.

            Основни моменти:

Резултатите от така показаната техника наистина са впечатляващи. По-бърза операция (до 10мин за цялата процедура!), по-бърза екстракция на плода, по-малка кръвозагуба, по-гладък следоперативен период, по-ранна дехоспитализация (в чужбина) и на последно място – икономия на шевен материал. Естествено техниката не може да се приложи в абсолютно всички случай (пациентки с предходни цикатрикси например), но отличните и резултати би трябвало да я направят метод на избор за правене на цезарови сечения, на която да се обучават младите специализанти.