АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Броят на левкоцитите предсказва риск при постменопаузалните жени

Image Да се използват широко достъпни и евтини тестове като скринингови методи за диагностика на злокачествените заболявания е идеален вариант за ранната им диагностика. Едно от най-честите изследвания – броя на левкоцитите се оказва, че има известен потенциал в това отношение, според проучване публикувано в Archives of Internal Medicine.  Разгледана е връзката между броят на белите кръвни клетки и вероятността от развитие на рак при постменопаузалните жени.

Анализът е направен на базата на данни получени от Women's Health Initiative – проектът разбунил духовете преди години с резултатите си относно хормоно заместителната терапия. Включен са били 143 748 жени на възраст от 50 до 79 години, които не са имали раково заболяване в началото на проучването. Сравнена е честотата на поява на рак на млечната жлеза, на ендометриума, колоректален карцином и рак на белия дроб в зависимост от стойностите на левкоцитите в началото. Резултатите са показали, че има статистически достоверно увеличение на риска от развитие и на четирите форми на рак при жени с левкоцити между 6,8 - 15 х109/л в сравнени с тези имащи резултат от 2,5 до 4,79 х109/л. По-конкретно: 15% по-висок риск от инвазивен рак на гърдата, 19% по-висок риск от колоректален карцином, 42% по-висок риск от ендометриален карцином и 63% увеличение на риска от рак на белия дроб. Ако изследването се ограничи само върху непушачки, статистически достоверната разлика остава по отношение на ендометриалния карцином и рака на гърдата.

Въпреки че броят на левкоцитите само по себе си не може да определи риска при конкретния пациент, получените резултати могат да намерят приложение в практиката. С оглед на това, че изследването на пълната кръвна картина е рутинен елемент в профилактичния преглед при общопрактикуващите лекари, високите стойности на левкоцитите трябва да изостри вниманието на лекаря към съответните пациенти и те да бъдат насърчавани да участват по-активно в допълнителни скринингови изследвания.

Източник: Arch Intern Med. 2007;167:1837-1844