Печат

Болка ниско в корема

ImageБолките ниско в корема при жените (тазовите болки) са една от честите причини за консултация с гинеколог. Не рядко първото, с което започват оплакванията си пациентките влизащи в лекарския кабинет е, че имат болки в яйчниците. Което съвсем не винаги е така – болката в тази област може да произхожда от други органи, а причините, които я пораждат са най-разнообразни. Написаното по-долу има за цел да разгледа накратко  някои от най-честите състояния, водещи до тазова болка, правейки уговорката, че не трябва да се използва като повод за самолечение.

Най-общо болките може да се разделят на остри и хронични, на циклични или без връзка с менструалния цикъл. Това е твърде условно, защото едно и също заболяване може да се прояви с различен тип болка. Например киста на яйчника в продължение на месеци може да води до тежест и неопределена болка, която  рязко да се изостри при усукване на кистата.

            Остри тазови болки

            Циклични болки

             Хронични (дълготрайни) тазови болки      

Ред други заболявания може да са причина за болки ниско в корема – особено болести на дебелото черво (колит, тумори  и др.), неврологични заболявания, болести на тазовите кости и стави или коремната стена. В подобни случаи е необходимо включване на няколко специалиста за поставяне на диагнозата. Понякога въпреки всичко ясна причина не може да се установи, което не е учудващо имайки предвид силното влияние на психиката.

Лечението на болките е в зависимост от поставената диагноза и може да включва обезболяващи, намаляващи спазмите медикаменти, антибиотици, хормонални таблетки, физиотерапевтични или хирургични методи.