Печат

Варицела и бременност

Болна съм от варицела и ми казаха, че ако съм бременна ще трябва да правя аборт. Защо? Аз трябва да съм в първи месец. Правих си тест и излезе положителен.

Първото нещо, което трябва да направите е да установите със сигурност дали сте бременна – т.е. да ви се направи преглед от лекар с ехограф. Разбира се след като мине периода, в който сте опасна за околните – не по рано от 5 дни след като са се появили коричките по кожния обрив.

Сега за самото заболяване. Варицелата е вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков или директен път. Тъй като повечето хора го преболедуват като деца, 95% от възрастните са имунизирани, т.е. предпазени от ново заразяване. От варицела се разболяват около 5 на всеки 10 000 бременни. Опасността за плода идва от самия вирус и е в зависимост от срока на бременността. През първото тримесечие рискът е между 0,5 и 6,5% - заболяването може да предизвика повишена честота на спонтанните аборти или увреждане на плода – засягане на кожата, мускулите, нервната система, очите и др. органи и системи. Няма ефикасно лечение, нито пък съществуват изследвания, които да дадат категоричен отговор на въпроса дали плодът ще се роди с увреждания или не. Поради тази причина в първото тримесечие се предлага прекъсване на бременността.

Въпреки че варицелата е опасно заболяване през цялата бременност, другият особено критичен период е около раждането. Заболяване на майката точно в този момент може да доведе до тежки инфекции на новороденото.