Печат

Лапароскопия

Последно обновена на 30 Март 2023
Създадена на 15 Април 2014
Посещения: 85588

Лапароскопията е метод, с който се оглежда коремната кухина и извършват  операции на органите в нея, без да се отваря с разрез на коремната стена. Гинеколозите я използват за оценка на състоянието или лечение на заболяванията на яйчниците, маточните тръби и матката, които са разположени изцяло или в значителна степен в коремната кухина. Лапароскопските операции често се наричат безкръвни, въпреки че това не е съвсем точно, тъй като определена кръвозагуба (обикновено незначителна ) съществува. По-точното им название е минимално инвазивни.

 

Каква е техниката?

Пациентката е под обща анестезия (упойка). Обикновено през малък разрез през пъпа (около 1см) се поставя уреда (лапароскоп) към който има монтирана камера. С него се осветява вътрешната част на корема и се наблюдават органите. За да има достатъчно пространство за оглед и работа в коремната кухина се поддържа определено налягане чрез контролирано вкарване на въглероден двуокис. При нужда през допълнителни отвори, най-често два или три в долната част на корема (по около 5 мм.), могат да се въведат различни инструменти, с които да се извърши необходимата операция. Броят и разположението на поставените инструменти зависи от вида на операцията и конкретната необходимост. Възможно е  през влагалището също се поставя инструмент, служещ за промяна в положението на матката или изпълването и с течност. След края на манипулацията отвърстията на кожата се затварят най-често само с по един конец, като оставащите белезите са минимални или почти не съществуват.

В какви случаи се използва?

Все повече оперативни интервенции се извършват чрез лапароскопия. Първоначално методът е използван само за поставяне на диагноза, но днес с него могат да се извършват множество операции – отстраняване на  кисти на яйчниците, извънматочна бременност, отстраняване на миомни възли със запазване на матката, отстраняване на матката (хистеректомия) с или без яйчниците при доброкачествени или злокачествени заболявания, извършване на  лимфни дисекции, операции при ендометриоза, смъкване на матката и влагалището,  абдоминален серклаж при бременност и др.  Въпреки че минимално инвазивните ендоскопски техники намират все повече приложения, включително и при  онкологични заболявания, не всички случаи са подходящи за използването им. Например при рак на маточното тяло (ендометриума) лапароскопската хистеректомия с лимфна дисекция дава същите резултати по отношение на излекуването както отворените операции, но с много по-бързо възстановяване за пациентите. При рак на маточната шийка обаче, въпреки че лапароскопски операцията е възможна, резултатите  по отношение излекуването за сега показват преимущество на отворените операции

Кога се прави? Каква е подготовката?

Лапароскопска операция може да бъде направена по спешност (например при извънматочна бременност или кръвотечение от спукана киста на яйчника), но повечето интервенции се планират предварително. В такъв случай предния ден се назначават препарати намаляващи раздуването на червата. За диагностични цели най-добре е лапароскопията да е планирана в първата част на цикъла, след менструация, при сигурност, че няма бременност

Как се изваждат отстранените тъкани или органи от коремната кухина, щом имаме толкова малки оперативни отвори?

В някои случаи, например при хистеректомия, отстраняването се извършва през влагалището, което в последствие се зашива. В други случаи, когато материалите са по-големи от диаметъра на отворите е възможно да се направи малък разрез на коремната стена – 2-3см, през който да се извадят. Отстраняването на големи миомни възли  става със специален уред – морселатор, който ги раздробява на малки части и така те биват извадени от тялото. В последния случай е изключително важно да има сигурност, че няма злокачествено новообразувание, където методът не може да се използва поради риск от разсейване на туморни клетки. Какъвто и метод на изваждане от тялото да се използва обикновено материалите се поставят предварително в някакъв сак, в който си раздробяват, или с който се изваждат на вън.

Какъв е болничния престой?

Лапароскопските операции се отличават не просто с минимални белези по тялото. При тях възстановяването е изключително бързо. В много от случаите от чисто медицинска гледна точка е напълно възможно пациентката да бъде изписана още в деня на манипулацията. За това се използва термина еднодневна хирургия. Към момента болниците работещи с НЗОК са задължени да спазват минимален болничен престой за различните заболявания, за това пациентите трябва да останат определен брой дни в зависимост от клиничната пътека, по която са лекувани.


Има ли рискове, странични ефекти и усложнения от лапароскопията?


Както повечето дейности в медицината рискове винаги съществуват, още повече, че говорим за инвазивна процедура (при която макар и минимално има нарушаване на естествените обвивки на организма). Не се колебайте да дискутирате с вашия лекар всичко, което ви интересува. Във всеки конкретен случай той ще ви обясни възможните предимствата или недостатъци на използвания метод.

 

click-to-consult