Не ни казват за какво, но все пак ще дадат още пари на НЗОК

14. 07. 16
Създадена на 16 Юли 2014

Лобита и кухи заплахи надничат зад натиска за актуализация на бюджета на здравната каса

 

segaМного е трудно да се пише за актуализацията на бюджета на НЗОК в момент, когато все още има опасност държавата да налее милиарди, покривайки загубите на банка. В понеделник въпросът за банката бе просто отложен, както и изливането на милиардите.

И те обзема чувството на дребнавост и несправедливост да поставяш под съмнение отпускането на 300 млн. лв. или 500 милиона лв. за цяла система, ползвана от всички.

Около 3.21 милиарда лева годишно са публичните разходи за здравеопазване - спешна помощ, прегледи, диагностика, изследвания, лечение в болници - операции, рехабилитации, закупуване на апаратура и ремонти, лекарства - от най-евтините до струващите десетки хиляди лева на месец и т.н. Това осигурява обществото годишно за здравето си. 3.5 милиарда лева са кредитите в КТБ, за които управителят на БНБ заяви, че липсват документи. Смазваща съпоставка! Въпреки това ще се опитам да се абстрахирам от политико-мафиотския банков скандал, сянката на който няма как да не се отрази върху финансите на държавата.



Реалността

Болничната помощ с всяка година изисква повече средства спрямо предходната.

Броят на лекуваните в болници след кратко задържане през 2010-2011 г. отново е във възход и достига до 1 982 695 броя хоспитализации през 2013 г., което е със 7.3% повече от предходната. 6% пък е увеличението през 2012 спрямо 2011 г. За сравнение 2001 г. през болниците са минали 1 212 167 души. Напук на всички твърдения, че парите в здравеопазването не достигат, клиничните пътеки са недофинансирани и лечебните заведения работят на загуба, инвестициите в нови болници не престават. Само до март 2014 г. 11 нови заведения сключиха договор с НЗОК, а в първите пет месеца на 2013 г. новооткритите болници са шест.

На този фон две поредни години от две различни правителства се приемат бюджети на НЗОК с ясното съзнание, че те са нереални спрямо изразходваното предходните години. През 2013 г. липсите бяха покрити с пари от 2014-а, а през 2014 г. при темповете на харчене се очаква да свършат в ранна есен.

Удовлетвореността на пациентите от ползваната болнична помощ няма доказателства да търпи положително развитие. Доходите на работещите там също не бележат реален ръст.

Решенията

Отсъстват. След дванадесет месеца на власт от МЗ внесоха пакет закони, които бяха отхвърлени от здравна комисия в НС по същия начин, както се отхвърляха всички предложения за по-сериозни промени в системата през последните години. За справяне с недостига на средства МС прие подзаконов нормативен акт, даващ право на НЗОК да определя месец за месец на кого по колко да плаща. В резултат болниците започнаха да получават 70-80% от изработеното, а останалото да се бави, изплаща или не в неопределеното бъдеще, след формални проверки на документацията.

Ефектът

От забавянето на плащанията дълговете на болниците нараснаха до 411 млн. лева, а като контрадействие, за да си гарантират приходите, същите увеличиха хоспитализациите със сметката - щом ще плащат 70%, по-добре да отчетем 100 случая, вместо 50. Това затормози още повече системата. Средномесечните фактури, представяни на НЗОК от болниците за 2012 г., са били малко под 100 млн. лева, а днес според председателя на Надзорния съвет се движат между 130-140 млн.лв. Опасенията на директори от намаляване на средствата ги накара да организират подчинените им в декоративни протести, като не беше пропуснато да се издигне плашилото с листи на чакащите и отказ от лечение. Виждаме как всеки ден чрез медиите се нагнетява точно това усещане и почти сигурно е, че с този инструмент целите ще бъдат постигнати. (На консултативния съвет при президента в понеделник бе постигнато съгласие за актуализация на бюджета на НЗОК, бел.ред.)

Прозрачност

От второто тримесечие на 2013 г. НЗОК не публикува информация за това на кои болници колко плаща. Отсъстват анализите къде се изразходват средствата, тенденции по лечебни заведения, продукти, обяснения и мотиви как се определят бюджетите на всяка болница. За сметка на това на сайта на НЗОК може да намерим анализ относно отразяването и в медиите. Там в пълна прозрачност са преброени публикациите по вестници, телевизии и др. и колко от тях са позитивни. Без съмнение изключително важна за здравеопазването информация. Но липсата на публични данни за плащанията към болниците подхранва съмнението, че парите потъват в близки или благодарни на властта лечебни заведения и фирми.

Илюзии

Според управителя на НЗОК въвеждането на устройства, четящи личните карти на пациентите преди и след хоспитализация, щяло да намали отчетените постъпвания в болница с 5%. Ефектът обаче може да се окаже точно обратен, защото болниците ще имат пълното основание да поискат 100% от парите си за преминал случай, доказвайки го чрез чекирането с лична карта. Кодът на пластмасовите ни карти въобще не представлява сериозна форма на защита и е лесен за имитация. Да не говорим, че обяснението как се отчитат пациенти, които дори не знаели, че са в болница, и посочването му като основен проблем показва елементаризъм в разсъжденията.

Вечните играчи

Основен партньор и коректив на здравната каса по силата на закона се явява БЛС. Но с изменчивото и конюнктурно поведение на ръководството му лекарският съюз се причислява по-скоро към проблемите на здравеопазването, отколкото към факторите за решаването им. Своеобразен връх в непоследователността беше постигнат с благодарственото писмо на председателя на БЛС към здравния министър, в което той я поздравява за позицията срещу наредбата, въвеждаща лимити и приета само преди две седмици с нейно участие. Благодарността беше напразна, всичко се разми в работна група, която очаквано не постигна нищо. Днес БЛС вещае катаклизми, ако няма актуализация на бюджета. Но само преди половин година, подписвайки НРД, гарантираше спокойно здравеопазване въпреки предупрежденията за отговорността, която поема при така представения бюджет. Истински протести под егидата на БЛС естествено няма да има, тъй като отдавна ръководството му е изгубило авторитет пред задължените да членуват в съюза лекари. Засега най-силното оръжие на председателя остава подписването на споразумения, в които той има огромен опит. Номерът все още върви пред политическите партии, приемащи с охота възможността да се похвалят, че лекарите ги подкрепят.

Тънки сметки

Очакващата да победи на предстоящите избори опозиция има всички основания да иска актуализация на бюджета на НЗОК - така те биха поели управлението с един остър проблем по-малко. Очакващите загуба пък днешни управляващи не бързат да предадат държавата в добро здраве на други. Неяснотата обаче кой каква роля и място ще има след изборите кара политическите партии да са предпазливи, още повече че търсените средства не е лесно да бъдат намерени. Улисани в тънките си сметки, партиите не говорят за корените на проблемите и какво предлагат като решения. А точно това трябва да бъде дискусията и техните предложения би следвало да ни служат като критерий, по който да изберем следващите народни представители.

Въпросът

Да се актуализира ли бюджетът на здравната каса не би следвало да се решава според сметките на някого, нито под натиска на лобита или кухи заплахи. Парите за здравеопазване със сигурност трябва да се увеличават, но при ясни условия и с ясни цели. А такива в момента липсват, което е гаранция, че колкото и пари да се дадат, те ще потънат като вода в пясък. Може да прозвучи цинично, но изглежда само една истинска криза в здравеопазването би накарала политиците да предприемат стъпки за по-трайно решаване на проблемите в сектора. Наливането на средства под формата на актуализация на бюджета, като исканото в момента, само отдалечава подобни промени, правейки ги още по-трудни и по-болезнени в бъдеще.