Бременност

Създадена на 20 Април 2012
Посещения: 33305

Здравейте,

Искам да попитам мога ли да родя вагинално след първо раждане секцио. Минали са 4г. от операцията.Сега съм бременна в 3м. и не ми се иска да раждам пак оперативно. Не знам обаче, кое е по-безопасния вариант. Секциото е по спешност при 9см. разкритие. Причината - къса пъпна връв.

Предходно раждане с цезарово сечение не означава, че всяко следващо раждане трябва отново да бъде чрез операция. 

прочетете повече
Създадена на 18 Март 2008
Посещения: 24369

Болна съм от варицела и ми казаха, че ако съм бременна ще трябва да правя аборт. Защо? Аз трябва да съм в първи месец. Правих си тест и излезе положителен.

Първото нещо, което трябва да направите е да установите със сигурност дали сте бременна – т.е. да ви се направи преглед от лекар с ехограф. Разбира се след като мине периода, в който сте опасна за околните – не по рано от 5 дни след като са се появили коричките по кожния обрив.

прочетете повече
Създадена на 20 Октомври 2008
Посещения: 17299

Бременна съм в четвъртия месец. Често страдам от простудни заболявания през зимата и до сега си правех противогрипна ваксина. Мога ли да използвам такава ваксина и сега, през бременността?

Бременността не е противопоказание за приложение на тривалентните инактивирани противогрипни ваксини. Дори нещо повече, ваксинирането на бременните през рисковите за заболяване периоди се препоръчва от Световната Здравна Организация (СЗО)

прочетете повече
Създадена на 07 Март 2008
Посещения: 32449

Бременна съм. При гинекологичен преглед ми откриха раничка. Трябва ли да се лекува? Опасно ли е за бременността и раждането?

Ако сте прочели материала За „раничката” на шийката на матката, трябва вече да ви е ясно, защо поставям тази „диагноза” в кавички. Всички изтъкнати съображения важат с още по-голяма сила за бременността, когато под въздействие на високото хормонално ниво подобен феномен може да наблюдаваме почти при всяка жена.

прочетете повече
Създадена на 27 Юли 2008
Посещения: 21519

На 25 години съм. Поставиха ми диагноза "епилепсия"преди 10 години.От тогава пия различни хапчета по различни схеми.Някои лекари твърдят,че продължителното приемане на противогърчови лекарства водят до безплодие.Така ли е?И ако(дано)забременея лекарствата ще увредят ли плода?

Безплодие е прекалено силно казано, но като цяло пациентите с епилепсия имат намалена плодовитост - както при мъжете, така и при жените.

прочетете повече
Създадена на 05 Март 2008
Посещения: 37125

Какви са опасностите от киста на яйчника по време на бременност? Какво трябва да се направи?

Установяването на киста на яйчника по време на бременност не е изключително рядко събитие. В началото на бременността обикновено става въпрос за киста на жълтото тяло – структура в яйчника отговорна за производството на хормони поддържащи развитието на бременността в нейното начало.

прочетете повече
Създадена на 27 Март 2008
Посещения: 27159

Бременна съм в самото начало. Не знаех, че съм забременяла и пих хапчета, понеже настинах – аналгин, парацетамол, аспирин, ципрофлоксацин, аспирин с витамин С и ремантадин. Опасно ли е това за бебето?

Различните лекарства имат различно отношение към бременността. Само една не много голяма част от медикаментите са с доказано вредно въздействие върху плода.

прочетете повече