Прекъсване на бременността (аборт по желание)

Последно обновена на 03 Април 2014
Създадена на 14 Април 2008
Посещения: 294064

ImageТози материал няма за цел да обсъжда добро или лошо нещо е абортът. Въпросът е твърде сложен, с морално-етични и психологични измерения, които са обект на  дискусии от времето на Хипократ до наши дни. В Европейския съюз може да видим страни, в които изкуственото прекъсване на бременността е забранено, както и такива, където то се прави сравнително лесно. Провеждани са и национални референдуми по въпроса.

Колко са реално абортите у нас е трудно да се каже. Статистиката сочи, че през 2011г. са направени 29 376 аборта, при родени деца през годината е 71 402,  което е учудващо малко. Според СЗО, от 2000г. насам броят на абортите в България е по-нисък от този на ражданията, въпреки че остава с 60% по-висок от средния за Европейския регион. Реалната бройка вероятно е по-голяма, имайки предвид възможността не всички извършени аборти да са регистрирани като такива. Колкото и да е истинският им брой обаче, със сигурност може да се каже, че се наблюдава явна тенденция за намаление през последните 15-20 години.

            Какъв е срокът, в който може да се направи аборт по желание?

Законът предвижда такава възможност до 12 гестационна седмица (3 месец), считано от първия ден на последната менструация.

            Може ли да се предизвика аборт с лекарства?

Да, това е възможно. Методът е регламентиран в някои европейски страни, пионер в прилагането му е Франция. Приложим е за бременности до 7 г.с. и има успех до 98%. Прилага се само под лекарски контрол при стриктен регламент. Използват се misoprostol и mifepristone (RU486) по определени протоколи. У нас  към януари 2014г. тези вещества имат регистрация под няколко търговски имена, но практически не се предлагат и използването им е ограничено предимно до прекъсване на по-напреднали бременности по медицнски показания в болнична обстановка.

Един мит с намаляваща популярност – предизвикване на аборт с прогестерон или подобните му препарати. В същност с прогестерон може единствено да се помогне за задържане на бременността. Жените, които са го прилагали и след това са получили кървене вероятно не са били бременни, а са имали обикновено закъснение на менструацията. Много други лекарства са опитвани от пациентки. Вероятността да увредят здравето си с тях е много по-голяма от тази, да прекъснат нормална бременност.

            Как се прекъсва бременността?

Съществуват няколко техники, но най-често използваната е с вакуум аспирация (изсмукване). Когато бременността е малка – до шеста седмица, плодния сак може да се аспирира с тънък инструмент без предварително разширение на маточната шийка. Това прави манипулацията много по-безболезнена и бърза, което позволява да се извърши без упойка или само с местно обезболяване. По принцип няколко дни след аспирацията се появява кървене подобно на менструация.

При по-напреднала бременност предварително маточната шийка трябва да се разшири до определен размер с инструменти, което е болезнена манипулация, за това по правило се прави  с краткотрайна венозна анестезия. След разширението следва самата аспирация. В по-стария вариант техниката се състои в отделяне на плодното яйце със специални инструменти, вместо с вакуум, но резултатите по този метод са по-лоши. Възможно е използването и на инструменти и на аспирация, в зависимост от предпочитанията на лекаря и конкретния случай. Въпреки че законовия срок за подобни манипулации е 12 седмици, опитния гинеколог може да използва подобна техника до 15-16 седмица, че и по-голяма (например при аборт по медицински показания).

            Има ли непосредствени опасности при извършване на аборта?

Да, като всяка оперативна намеса и тук съществуват рискове. В хода на манипулацията може да се получи разкъсване на маточната шийка, което в някои случаи да изисква поставяне на шев. Обилно кръвотечение е друго възможно усложнение. Перфорацията (пробива) на матката е рядко, но неприятно усложнение. По принцип изисква оперативно лечение с отваряне на коремната кухина, след което се извършва   от обикновено зашиване до отстраняване на матката – в зависимост от това къде и по какъв начин е станал пробива. Използването на анестезия (упойка) също крие своите рискове, поради което пациентите трябва предварително да се информират и да подпишат необходимите документи за съгласие.

            Какви са най-честите усложнения няколко дни след аборта?

Задръжката на плодни части е едно от сравнително честите усложнения. Проявява се с болки и засилено кървене. Инфекцията (с или без задръжка на плодни части) е друго усложнение. Проявите са същите – кървене, болки, температура. Обикновено отговорни за инфекцията са микроби намиращи се във влагалището и причиняващи „бяло течение”. Задържаните части от плодното яйце са добра среда за развитието им, но не задължителна. Дали е нужно да се дава профилактично антибиотик след аборт е дискутабилно, лично аз се ограничавам в предписването му само при нераждали или планиращи по-късно забременяване, както и при рискови от полово предавани болести пациентки.

Към късните усложнения след подобна манипулация се включват синехиите (слепвания на вътрешните стени на матката) – наблюдава се сравнително рядко, може да се дължи на прекалено енергично „изстъргване” на вътрешността на матката с инструментите. Това състояние заедно със запушване на маточните тръби пък става причина за стерилитет. Не винаги със сигурност може да се каже, че установено години по-късно запушване на тръбите е резултат именно от аборта, в подкрепа на подобна връзка са непосредствените усложнения като инфекция или повторно кюретиране при задържани части.

При жени, които са с отрицателен Резус фактор е възможно да се получи имунизация, която да е проблем при друга бременност, ако плодът е резус положителен. За това при такива пациентки непосредствено след аборта трябва да се направи анти-Д глобулин.

Разкъсвания на маточната шийка могат да станат причина за късни спонтанни аборти при последващи бременности.

Според медицинската литература в до около 5 % от случаитесе получават някакви усложнения.

            Какво е лечението при задържани части от бременността?

В зависимост от количеството им (оценява се с ултразвков апарат) и състоянието на жената (количество на кървенето, болка и т.н.) се преценява дали да се изчака, като се прилагат лекарства подпомагащи изхвърлянето на плодните части, или да се повтори процедурата.

            Колко време продължава кървенето след аборт?

Зависи от големината на бременността, която се прекъсва. Обикновено продължава около седмица, възможно е и по-малко. При съмнение най-добре потърсете консултация с вашия гинеколог.

            Кога да очаквам следващата менструация?

Около месец след аборта.

            Няколко дни след аборта тестът пак е положителен. Какво значи това?

Тестовете за бременност реагират на хормон, който намалява бавно след прекъсване на бременността. Тъй като са доста чувствителни, те отчитат бременност определено време след прекъсването и. За това е безсмислено да се правят в следабортния период.

            Може ли да се използва контрацепция веднага след манипулацията?

Да, във всички случаи това е много по-добре от повторното правене на аборт. Може да започнете прием на противозачатъчни таблетки. Поставянето на спирала веднага след края на манипулацията също е възможно, макар и да не е много разпространено у нас. Причината е, че повечето колеги предпочитат да се уверят в липсата на усложнения и чак след идване на нормална менструация да поставят спирала.

            Абортът по желание покрива ли се от здравната каса?

Не, към днешна дата той се заплаща от пациентките по тарифи на съответното лечебно заведение. Жените над 35г. обаче на практика могат да правят безплатни аборти колкото си поискат поради факта, че те се приемат за извършвани по медицински показания. Тогава НЗОК заплаща процедурата.