Контрацепцията: сравнение на ефикасността

Последно обновена на 03 Април 2014
Създадена на 08 Септември 2007
Посещения: 38552

ImageТерминът контрацепция обобщава всички методи използвани за предпазване от забременяване. В днешно време те са много, което затруднява ориентацията на пациентите. Изборът на един или друг метод на контрацепция често е повлиян от рекламни кампании или разпространени в обществото погрешни схващания за ефикасността и безопасността на някоя от формите за предпазване от забременяване. В този смисъл предварителната консултация с лекар е абсолютно необходима за планиращите използване на контрацепция. В таблицата по-долу са съпоставени всички налични в България начини за предпазване от забременяване по отношение на тяхната ефективност.

Тя е оценена в процента на пациентки забременели в продължение на една година, въпреки използването на контрацепция. Дадени са реалните стойности, като са посочени и идеалните – т.е. какъв би бил процентът на успех, ако винаги се използваха правилно (например да няма пропускане на хапче при таблетките, навреме поставен спермицид, правилно използван кондом и т.н.) Освен това е посочен процентът на пациентки, които са продължили да използват метода след една година. Въпреки че данните са от САЩ(1), резултатите у нас едва ли се различават съществено от представеното в таблицата.

    Отделните групи контрацептиви – техните плюсове и минуси ще бъдат представени по-подробно в някой от следващите материали. Някои от методите не са разпространени у нас, или не се използват въобще – например женската и мъжка стерилизация ( „вързване” на маточните тръби, вазектомията), поставянето на подкожни хормонални контрацептиви (Implanon) или дългодейстащите инжекции ( Depot Provera)

 

-

% от жените забременели през първата година въпреки използването на метода

% от продължаващите да използват метода след една година

Метод

При реална употреба

При идеална употреба

 

Без метод на предпазване

85

85

-

Спермициди (напр. Pharmatex)

29

18

42

Прекъснат полов акт

27

4

43

Календарнни методи

25

-

51

    Въздържание от 8-ми до 19ти- ден от цикъла

-

5

-

Диафрагми (+ спермициден крем) -не е разпространен у нас

16

6

57

Кондоми (презервативи)

-

-

-

   Женски

21

5

49

   Мъжки

15

2

53

Контрацептивни таблетки (без спешна контрацепция)

8

0.3

68

Контрацептивни лепенки (Evra)

8

0.3

68

NuvaRing (вагинален хормонален пръстен) - не разпространен у нас

8

0.3

68

Depo-Provera (инжекция) - рядко използвана у нас

3

0.3

56

Вътрематочни контрацептиви (спирали)

-

-

-

   Класически (напр. Copper T)

0.8

0.6

78

   Хормонални (Mirena)

0.2

0.2

80

Подкожни (Implanon) - не е разпространен у нас

0.05

0.05

84

Женска стерилизация (лигатура) - не се използва у нас. Липсва законова регламентация

0.5

0.5

100

Мъжка стерилизация (вазектомия)- не се използва у нас. Липсва законова регламентация

0.15

0.10

100

   

Освен изброените в таблицата методи за спешна контрацепция (след полов контакт без предпазни средства) до 72 час може да се използват таблетки (Escapelle) Това намалява риска от бременност поне със 75%, но както при другите методи не го елиминира напълно. Далеч не е сред най-сигурните методи.

    По време на кърмене възможността от забременяване и силно намалена. Веднага след подновяване на менструациите обаче са налага използването на някаква форма на контрацепция дори кърменето да продължава. Същото е наложително и 6 месеца след раждането, при спиране на кърменето или намаляване на честотата му и въвеждане на добавъчно хранене с изкуствено мляко.

    Спремицидите са вещества убиващи сперматозоидите. Намират се под формата на таблетки, кремове, гел. Ефикасността им е в пряка зависимост от правилната употреба. Трябва да се поставят преди половия контакт.

    Вътрематочните контрацептиви са известни у нас с наименованието спирала. Вероятно поради формата на някои стари продукти или спирално навитата медна нишка при съвременните нехормонални устройства.

 

(1)Trussell J. Contraceptive efficacy. In Hatcher RA, Trussell J, Nelson AL, Cates W, Stewart FH, Kowal D. Contraceptive Technology: Nineteenth Revised Edition. New York NY: Ardent Media, 2007