Раждане след трансплантация на матка!

Последно обновена на 06 Октомври 2014
Създадена на 06 Октомври 2014
Посещения: 10518

uterusПървото бебе родено от жена с трансплантирана матка вече е факт благодарение на екип шведски лекари от университетската болница в Gothenburg. Момчето се е появило на бял свят през септември 2014 съобщава The Lancet. Пациентката е била с вродена агенезия на матката (синдром на Rokitansky-Küster-Hauser ). През 2013г (на 35 годишна възраст) и е трансплантирана матка от 61 годишна жена след менопауза, която е имала две раждания. Реципиентката и партньорът и са били подложени на IVF преди трансплантацията, като в резултат са получени 11 замразени ембриона. След трансплантацията жената е имала първа менструация на 43 ден от операцията, като последвалите менструации са били средно на 32 дневен интервал (26 до 36 дни). Забременяването е станало 1 година след трансплантацията още при първия единичен ембриотрансфер. През цялата бременност жената е била на тройна имуносупресия с tacrolimus, azathioprine и кортикостероиди. Имала е три леки епизода на отхвърляне (единият – през бременността) , които са се повлияли успешно с кортикостероиди. Нарастването на плода и доплер – ултразвуковото изследване на кръвотока в маточните артерии и пъпната връв са били нормални през бременността. При възраст 31г.с. 5 дни пациентката е хоспитализирана с прееклампсия и 16 часа по-късно е родоразрешена с цезарово сечение поради промени в NST. Родила е момче с тегло 1775г. и Апгар  9 -9 -10. Майката е изписана на третия ден от болницата, а плода – на десетия в добро състояние.

Общо в света до момента има 11 опита за маточна трансплантация, но това е първият случай, завършил с износване на бременност и раждане на жизнеспособен плод. Екипът от Швеция се е подготвял 10 години с проучвания върху животни според думите на д-р Brännström.

Livebirth after uterus transplantation

Mats Brännström, Liza Johannesson, Hans Bokström, Niclas Kvarnström, Johan Mölne, Pernilla Dahm-Kähler, Anders Enskog, Milan Milenkovic, Jana Ekberg, Cesar Diaz-Garcia, Markus Gäbel, Ash Hanafy, Henrik Hagberg, Michael Olausson, Lars Nilsson

The Lancet 06 October 2014(Article in Press DOI: 10.1016/S0140-6736(14)61728-1)

Linkedin