АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Misoprostol - вагинално или per os приложение?

ImageМножество са състоянията, които налагат да се предизвика раждане. Успехът на това действие обаче е пряко свързан със зрелостта на маточната шийка - колкото по-рано се налага раждането да се предизвика, толкова по-вероятно е шийката да не е готова. Използването на Oxytocin в такива случаи е слабо ефективно и разширение по правило се получава едва след продължителен период на болезнени контракции.

За  „узрявяне” на маточната шийка се използват простагландини, но цената им за условията у нас е прекалено висока. Точно поради тази причина е оправдан интересът към техния аналог Misoprostol като медикамент за предизвикване на раждането. Ниската му цена и мощен ефект са безспорни плюсове. Но има и минуси – опасността от хиперстимулация и много по-трудното му дозиране в сравнение с бързо разграждащия се Oxytocin.

Проучване появило се в Obstetrics & Gynecologyпредставлява интересна стъпка в изработването на протокол за използването на евтиния Misoprostol като средство за индукция на раждането. Проведено е от екип лекари работещи в университетски клиники в Пекин и Тайван. Задачата е била да сравнят ефикасността и безопасността на вагинално или орално прилагания Misoprostol при пациентки между 34 и 42г.с. с неблагоприятен pelvic score (по-нисък или равен на 6).

Орално лекарството е дадено на 101 бременни (48,8%) в доза 20 микрограма на час. За целта е приготвен воден разтвор с концентрация 1микрограм/мл (т.е. таблетка от 200микрограма в 200мл. вода). Другата група пациентки (106 – 51,2%) са получили вагинално 25 микрограма на всеки 4 часа.

Резултатите: Раждане per vias в рамките на 12 часа е имало в 74,3% при групата с оралния Misoprostol. В същото време при вагиналното приложение процентът е бил 25,5. Още по-интересно – докато честотата на маточна хиперстимулация при влагалищното приложение е била 11,3% при оралното приложение на титриран  Misoprostol подобен страничен ефект не е наблюдаван (0%). Оралното приложение е било свързано с по-чести оплаквания от гадене (10,9%), но за сметка на това новородените с Apgar score под 7 на първата минута са били по-малко в тази група.

Източник: Obstetrics & Gynecology 2008;111:119-125

NB Медикаментът не е регистриран в Изпълнителната Агенция по Лекарствата. Въпреки множеството проучвания относно приложението му като средство за узряване на маточната шийка и индукция на раждането подобни индикации не са упоменати от производи