АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Яйчникът след менопаузата

 

ImageАмерикански учени потвърдиха, че яйчниците остават хормонално активни и след менопаузата, като допринасят значително за нивото на циркулиращия тестостерон. При 13 постменопаузални жени по време на операция (абдоминална хистеректомия с двустранна аднексектомия)  е сравнена концентрацията на хормони в яйчниковите вени и периферната кръв.

Нивото на тестостерона е било 24 пъти по-високо в яйчниковите съдове в сравнение с периферната циркулация, като разлика е съществувала дори при четири от петте жени, които са били в менопауза повече от 10 години. Нивото на андростендиона също е било около 4 пъти по-високо в овариалните вени. Разлика е установена и по отношение на ДХЕА, естрона и естрадиола. След операцията е установено понижение с около 43% на серумния тестостерон.

Заключението на изследователите: постменопаузалния яйчник е хормонално активен и допринася съществено за нивото на тестостерона. Тази му функция по всичко личи, че продължава до 10 години след менопаузата.

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2007; 92: 3040-3

В проучване от 2005г. учени също от Калифорния стигнаха до извода, че е необходимо запазване на яйчниците при пациентки на които се извършва хистеректомия  по повод на доброкачествени изменения  до 65г. възраст – това допринася за по-голямата продължителност на живота. Obstet Gynecol. 2005 Aug;106(2):219-26

А друга, съвсем скорошна публикация в Neurology се разглежда ролята на едностранното или двустранно отстраняване на яйчниците преди менопаузата. Авторите заключават на базата на проведеното изследване, че оофоректомията води до влошаване на мозъчната функция и увеличава честотата на деменцията. Увеличението е толкова по-голямо, колкото по-рано са отстранени яйчниците. Вероятно естрогените имат възрастово зависим невро-протективен ефект.

***

За практиката: Аднексектомията по време на хистеректомия за бенигнени заболявания е потенциално вредна за пациента и не трябва да се извършва рутинно, дори в постменопаузата.

Последна промяна ( неделя, 09 септември 2007 )