АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Фолиевата киселина

 

ImageЗа фолиевата киселина отдавна се знае, че е важен фактор в хемопоезата. Мястото и за лечение на анемията от десетилетия е изяснено. Това, която я прави по-популярна в последните години е установената връзка между приема и и намалението на дефектите на невралната тръба у плода представяни най-често от spina bifida.

Тъй като въпросът е от особен интерес за бъдещите майки и бременните жени, трябва ясно да се подчертае, че ефектът се проявява само ако приемът е започнал преди самото забременяване и се осъществява в момента на концепцията. Не съществуват никакви доказателства, че добавката на фолиева киселина започнала след установяване на бременността има някаква положителна роля в намаляване на честотата на spina bifida. По-долу съм представили 2 сериозни проучвания разглеждащи темата и подчертаващи важността не толкова на приема на медикаменти, колкото на обогатяването на храната с фолиева киселина.

През 1992г. United States Public Health Service препоръча всички жени в репродуктивна възраст да приемат по 400 микрограма фолиева киселина дневно. През1996 г. Food and Drug Administration разреши добавката на синтетична фолиева киселина към зърнените храни, а през 1998 я прави задължителна. Какъв е ефекта от тези действия? На този въпрос отговаря проучване публикувано в Teratology 66:33-39, 2002 според което честотата на спина бифида е намаляла с 31% след въвеждането на задължителното обогатяване на храните спрямо периода преди това да се извършва. Намалението на случаите с аненцефалия е 16%. В Канада приема на фолиева киселина преди концепцията се препоръчва от 1994г., а от 1998 зърнените продукти се обогатяват с нея. Статия в CMAJ разглежда ефекта в Nova Scotia – за периода в който само се е препоръчвало ежедневен прием на киселината, без храните да са били обогатени с нея честотата на дефектите на невралната тръба на практика не е намаляла – 2,55 на 1000 раждания за периода 1991-1994г. (2,61 на 1000 за периода 1995-1997) След започване на обогатяването честотата на дефектите спада с над 50% - 1,17 на 1000 за периода 1998-2000. Авторите заключават, че само обогатяването на храните успява да намали честотата на тази малформация. Множество други публикации подкрепят тези данни.

Какви изводи може да се направят:

  • Приема на фолиева киселина намалява честотата на дефектите на невралната тръба.

  • Ефектът е само ако приема е започнат преди забременяването

  • Липсват доказателства, че на национално ниво може да се постигни резултат само с препоръки за прием на таблетки, обратно обогатяването на храните е с доказана ефективност.

  • Намаляване на честотата, не значи 100% профилактика и изчезване на тази патология, която е податлива на пренатална диагностика.

Повече за епидемиологията на дефектите на невралната тръба може да прочетете от тук

* * *

Фолиевата киселина предпазва от сърдечни малформации при новороденото – това е хипотезата лансирана от канадски изследователи в публикация в Circulation. 2007;115:163-172. При изследване на 2,238 новородени преди и след въвеждане на задължителното обогатяване на храната с фолиева киселина се е установила, че честотата на сърдечните малформации е намаляла с 0,22 на 1000 живородени

Последна промяна ( петък, 30 ноември 2007 )