АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Ново лечение на леката тазова възпалителна болест

Рутинно диагностицираните у нас аднексити и параметрити в англоезичната литература са обединени с името тазова възпалителна болест (ТВБ). Това наименование по-вярно описва заболяването, защото на практика е невъзможно да се срещне възпаление само на яйчник, тръба или параметриум.

Интересна схема за лечение на леката ТВБ предлагат изследователи от Бразилия. В рандомизирано контролирано прочване, те сравняват препоръчваната в момената терапия от 250 мг. Ceftriaxone i.m. последван от Doxycycline 2 Х 100 mg дневно за 14 дни с 250mg   Ceftriaxone  еднократно i.m. плюс 1 g Azithromycin per os еднократно седмично за две седмици. Резултатите от двата типа лечение са били сходни, като в групата с Azithromycin дори процентът на пациенти със значително намалели болки е бил по-голям.

За лека ТВБ са считани пациентки с тазова болка от по-малко от 30 дни, болезненост при бимануално туширане, левкорея (>10 левкоцита на поле при голямо увеличение) или мукопурулентен цервицит. От изследването са изключени пациентки с уринарна инфекция, бременност, тубо-овариален абсцес, ендометрит, температура над 38°, тазова болка от негенитален произход.

Резюме на статията: Obstetrics & Gynecology 2007;110:53-60