АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Безплодието – няколко уводни думи

ImageЖеланието да имаш потомство е дълбоко закодирано във всеки биологичен вид. Човекът не прави изключение от това правило, независимо от всичко, което виждаме в днешния динамичен и сложен свят. За съжаление около 10-15% от двойките се сблъскват с проблеми свързани с възможността жената да забременее. Дори има данни, че процентът им постепенно се увеличава.

Изглежда това е свързано с все по-късното вземане на решение за създаване на поколение, тогава, когато плодовитостта намалява, а вероятността от заболявания се увеличава.

Преди да разгледам причините явяващи се предпоставка за безплодие е добре да се кажат няколко думи за естествената вероятност за зачеване при жената. Оказва се, че от 100 абсолютно здрави двойки имащи редовни полови контакти в продължение на месец, забременяване ще се получи при около 20, максимум 25. Така процента вероятност за месец се движи около 20, за година при около 66% от жените ще има бременност, а след една година при 85% резултата ще е успешен. След една година опити възможността за забременяване на месец се движи вече между 3 и 5 %.Това е добре да се знае, за да не се превръща очакването на бременността в източник на ненужен стрес. От друга страна познаването на естествената фертилност (плодовитост) помага на лекарите да определят кога е нужно да започнат изследвания и кога просто трябва да се изчака. С оглед на написаното по-горе, за безплодие (инфертилитет) говорим, когато няма забременяване след една година на полови контакти без предпазни средства. Това е минималното време, след което двойката може да потърси лекарска помощ. Както много от нещата в медицината, този период е условен и не бива да се схваща като догма. Преди за нормално се приемаше времето от две години. От друга страна трябва да се има предвид, че плодовитостта при жената след 35 години започва стръмно да спада. В същност още преди раждането и започва и тече необратим процес на загуба на яйцеклетки, много по-голям от броя на загубени яйцеклетки при месечната овулация. Точно този процес след около 35г. възраст се ускорява. За това при жени наближаващи четиридесетте години от живота си съвременната медицина не препоръчва традиционното изчакване от 1 година. Там изследванията могат да започнат значително по-рано, като всеки случай се разглежда индивидуално.

Какво е нужно за зачеването?

Съвсем схематично трябват сперматозоид, яйцеклетка, възможност да се срещнат, благоприятна среда за оплождане, благоприятна среда за развитие на зародиша.

Не случайно започвам със сперматозоидите. Все още се намират не малко жени, търсещи причината за липса на бременност единствено в себе си. И не е никак рядкост мъже да отказват дълго време да се изследват. А в същност вероятността проблемът да е при мъжа е минимум 35%. За това, добре е търсещите лекарска помощ да отидат като двойка в лекарския кабинет при първоначалната консултация. Каква е оплодителната способност на мъжа се определя с изследване – спермограма. Като цяло наличието на достатъчно количество сперма по никакъв начин не означава достатъчен брой сперматозоиди с нормална форма, подвижност и т.н. Множество са показателите, които се анализират.

Яйцеклетката при жената се отделя веднъж в месеца, като процеса се нарича овулация. Наличието на редовна менструация предполага наличие на овулация, но това никак не е задължително. По същия начин, нередовната менструация подсказва проблеми с овулацията, но такава може да съществува. Освен това е напълно възможно да се редуват цикли с овулация с такива без. Поради всичко това се налага използването на тестове за доказването и - разтегливост на секрета, базална температура, изследване на хормони, ехография (фоликулометрия) и др. По-детайлно описание на всички тестове и изследвания правени за оценка на безплодието ще бъде направена в отделен материал.

Следващото условие – среща на сперматозоида с яйцеклетката изисква две неща. От една страна проходими маточни тръби, от друга синхрон във времето на половия контакт и овулацията. Тъй като самото оплождане става в маточните тръби и след това оплодената яйцеклетка се връща обратно към матката, състоянието на тръбите е от изключително важно значение. Възпалителните заболявания могат да доведат до тяхното запушване или увреждане, което става причина за невъзможност за забременяване. Дали маточните тръби са проходими се установява с лапароскопия или с хистеросалпингогряфия. Ендометриозата също може да стане причина за запушване на тръбите или просто да създава неблагоприятни условия за оплождането. Сперматозоидите могат да срещнат трудност още на ниво маточна шийка – секретът в канала, който трябва да преминат може да съдържа антитела насочени срещу тях. В такъв случай се прави посткойтален тест ( наблюдение под микроскоп на взаимодействието на сперматозоидите със секрета от маточната шийка след полов контакт)

Благоприятната среда за развитие на зародиша се осигурява от добре подготвена лигавица на матката (ендометриум). Недостатъчната и хормонална стимулация, наличието на сраствания от предходни вътрематочни манипулации (аборти, кюретажи) и възпаления, наличието на полипи и др. могат да възпрепятстват задържането на ембриона в матката. Състоянието на маточната лигавица се проверява с ехография, хистеросалпингография,  хистероскопия, ендометриална биопсия.

Какво представляват споменатите изследвания може да научите от тук