АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Овули Наботи

На контролен преглед при гинеколог ми казаха, че имам Овули Наботи. Трябвало да се изгорят, но първо ще се изчака резултата от цитонамазката. След раждането имам изгорена "раничка" на шийката на матката. Резултатите от цитологичните изследвания до сега винаги са били 1-2 група. Нямам никакви оплаквания.

Въпросът ми е: При резултат отново ПАП 1-2 или 3, трябва ли да се горят тези Овули Наботи?

Овулите Наботи представляват изменени жлези на лигавицата на маточната шийка, чиито изходни каналчета са се запушили и поради тази причина се получават малки мехурчета (микрокистички), с размери най-често от милиметри до сантиметър.

Наименованието им е дадено в чест на немския лекар Мартин Набот (1675-1721), който ги е описал мислейки, че в тях се съдържа „яйцето” (овула), благодарение на което жените забременяват. Това са абсолютно безобидни структури, които често може да бъдат установени при гинекологичен преглед, а по-големите се виждат добре и с ехограф. Не изискват лечение, обикновено изчезват с времето. „Обгарянето” им без други индикации е самоцелна дейност. Ако цитонамазката е 1-2 група не е нужно да се прави каквото и да е последващо „лечение”. При трета група резултата подлежи на изясняване от гинеколог.

Linkedin