АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Ранен климактериум

Здравейте, бихте ли ми отговорили дали ранния климактериум може да се диагностицира само с ехографски преглед?

Климактериумът е период от живота на жената свързан с намаляване и „угасване“ на яйчниковата функция. През него спира менструацията и настъпва менопаузата. За менопауза говорим когато менструацията липсва за период по-голям от една година. Средната възраст за настъпване на менопаузата е около 51 години.

Времето преди това и малко след нея се нарича перименопауза или климактериум и обикновено трае години. Характеризира се с промени в менструацията (интервал между циклите), топли вълни, промени в теглото, съня, настроението и др., които са изключително различни по изява и сила при различните жени – от пълна липса, до състояния пречещи на нормалния живот. За ранен климактериум говорим, когато яйчниковата функция спре преди 40г. възраст. Близко понятие е първична яйчникова недостатъчност. Нито при нормалния климактериум, нито при преждевременния ехографският преглед не е водещ и не служи за поставяне на диагнозата. Диагнозата, както в повечето случаи в медицината, се поставя на база множество елементи. Първият от тях са оплакванията на пациента, за които лекаря трябва да разпита (нарича се анамнеза). След това е прегледа, в който могат да се използват различни технически пособия (ехографът е едно от тях) и на края са специализираните изследвания, които обикновено се правят в лаборатория. За поставянето (потвърждаването) на диагнозата преждевременен климакс основна роля имат хормоналните изследвания. Както при нормалната перименопауза, така и при преждевременния климакс има намаление на яйчниковата функция, която се изразява в ежемесечно отделяне на яйцеклетки и съпътстващото процеса производство на хормони. Тъй като през годините на полова зрелост работата на яйчниците се контролира от хормони отделяни от хипофизата (жлеза под главния мозък), то когато яйчниковата функция намалее, съответните хормони на хипофизата се увеличават. Обяснението е просто – организма образно казано са опитва да принуди яйчниците да работят пращайки им по-силни хормонални стимули. За това за да разберем какъв капацитет е останал в яйчника ние не изследваме на първо място собствените му хормони, а изследваме хормоните, които го „управляват“. Това са фоликулостимулиращия хормон (FSH) и лутеинизиращия хормон (LH). Трайно повишените стойности на FSH говорят за изчерпване на яйчниковата функция. При съмнение за преждевременен климакс се използват и други хормонални изследвания, с които освен потвърждаване на диагнозата се търсят и причините са състоянието. А те могат да бъдат от наличие на определено заболяване до генетично предразположение. И да не забравяме – липсата на менструация при жена под 40г. възраст не е равно на преждевременен климакс! Това може да е симптом на съвсем друго заболяване. Що се касае до конкретния въпрос за ехографията – до колкото при менопаузата яйчниците намаляват размера си, както и променят структурата си, тя е полезна за ориентиране, но не е основа за диагнозата. В случаите на преждевременен климакс ултразвуковото изследвани е задължително за обща оценка на половите органи, а през перименопаузата и менопаузата е полезно и за оценка на някои типични състояния свързани с този период от живота (кръвотечения, промени в дебелината на маточната лигавица, полипи, кисти на яйчниците, новообразувания).
И на края нещо с практическа насоченост за жените във възрастта над 40 години, които питат дали трябва да си правят хормонални изследвания, за да установят влизат ли в климакса. Отговорът е – не. Ако имате определени оплаквания, споделете ги с вашия гинеколог и той ще реши дали е необходимо да ходите в лаборатория. Ако нямате оплаквания – посещавайте гинеколог профилактично, интервалите за преглед са между една и три години в зависимост от редовността на предходните ви посещения и резултатите от тях.

Linkedin