АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Киста на яйчника и бременност

Какви са опасностите от киста на яйчника по време на бременност? Какво трябва да се направи?

Установяването на киста на яйчника по време на бременност не е изключително рядко събитие. В началото на бременността обикновено става въпрос за киста на жълтото тяло – структура в яйчника отговорна за производството на хормони поддържащи развитието на бременността в нейното начало.

Подобни кисти са с размер от няколко сантиметра и не изискват нищо друго, освен наблюдение, стига да не причиняват остри оплаквания. По правило се свиват и изчезват спонтанно до края на третия месец от бременността.

Истинските доброкачествени тумори (кисти) на яйчника могат да бъдат лекувани оперативно през бременността, без опасност за последната. Дали да се предприеме хирургично лечение или то да се отложи за по-късно зависи от размера на кистата и наличието или не на оплаквания. Острите болки причинени от усукване (торзия) на кистата са показание за операция по спешност. След първото тримесечие дори отстраняване на целия яйчник не пречи на развитие на бременността, въпреки че това обикновено не се налага - премахва се само кистата, като се запазва останалата здрава яйчникова тъкан. Ако операцията се прави при начална бременност допълнително се прилага прогестерон.Операцията за киста на яйчника през бременността може да се направи при отворен корем или лапароскопски.

Рак на яйчника и бременност е сравнително рядка комбинация - среща се веднъж на 20-30 000 раждания. Лечението е оперативно