АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

„Раничка” и бременност

Бременна съм. При гинекологичен преглед ми откриха раничка. Трябва ли да се лекува? Опасно ли е за бременността и раждането?

Ако сте прочели материала За „раничката” на шийката на матката, трябва вече да ви е ясно, защо поставям тази „диагноза” в кавички. Всички изтъкнати съображения важат с още по-голяма сила за бременността, когато под въздействие на високото хормонално ниво подобен феномен може да наблюдаваме почти при всяка жена.

Това е напълно физиологично и даваните обяснения на пациентките, как сега е открита „раничка”, която ще трябва да се „обгори” след раждането не са медицински издържани. Напълно вероятно е, без никаква лекарска намеса „тънката” лигавица излязла няколко милиметра извън маточната шийка през време на бременността, да претърпи промени след раждането и при по-късен преглед т.нар. раничка да е вече изчезнала. Това са абсолютно нормални процеси и медицинското вмешателство в тях е безполезно.

Обратно, правенето на цитонамазка в началото на бременността като профилактика на рака на маточната шийка има място у нас, до колкото често жените не са правили това изследване в последните години преди да забременеят. Цитонамазката е включена като част от пренаталната консултация. Ако резултатът е нормален (1-2 група), бременната може да е спокойна и въобще не трябва да се притеснява от „ранички” и усложнения през бременността и раждането. Ако е по-висока група, тогава допълнителното уточнение е задължително. Само ще спомена, че през бременността е възможно дисплазиите (предраковите състояния) да преминат с една степен нагоре, както и след раждането спонтанно без намеса да претърпят обратно развитие. Поведението е в зависимост от конкретния случай и срока на бременността, в който се установява дисплазията.

На края, ако трябва да дам кратък отговор, „раничките” през бременността, при нормална цитонамазка, не трябва да нито да се лекуват, нито пък представляват проблем при раждането, или заплаха за плода.

Linkedin