АГ специалист

Общество

медицина, здравеопазване, политика

АГ специалист

За пациентите

Теми и въпроси от акушерството и гинекологията, представени на достъпен език.

АГ специалист

За специалистите

Новини, проучвания, публикации и коментари

Лекарства и бременност

Бременна съм в самото начало. Не знаех, че съм забременяла и пих хапчета, понеже настинах – аналгин, парацетамол, аспирин, ципрофлоксацин, аспирин с витамин С и ремантадин. Опасно ли е това за бебето?

Различните лекарства имат различно отношение към бременността. Само една не много голяма част от медикаментите са с доказано вредно въздействие върху плода.

Нещо повече – едно и също лекарство може да бъде опасно в определен период на бременността и безвредно в друг. За това е важно да се знае абсолютно точно през коя седмица е употребявано.

Най-общо може да се каже, че в първите 1-2 седмици от зачеването (жената още не е разбрала, че е бременна – до датата на очакваната менструация, която не идва), химичните вещества (лекарства) или увреждат бременността напълно (ембриона загива) или той се развива нормално. Т.е. няма риск от раждане на дете с малформации. През по-късните седмици започва оформянето на органите и системите на ембриона (наричан плод, когато в основни линии те вече са извършени). Този период е особено чувствителен на външни въздействия, за това много добре трябва да се преценява какви медикаменти (или хранителни добавки) се приемат.

На конкретния въпрос: Лекарствата, които сте приемала вероятно са самолечение, защото са в неподходяща комбинация. Ако са взети преди или около датата на очакваната менструация и бременността се развива – значи те не са и навредили. Парацетамола, аспирина и витамин С като цяло са безопасни. Ципрофлоксацина официално е противопоказан приз бременността. Съществуват обаче няколко проучвания, които показват, че приема му в първото тримесечие не води до повишаване на малформациите у плода. Ремантадина също е противопоказан за прием през бременността, поради данни за увреждащо действие върху ембрионите на плъхове. При човека обаче не са установени такива ефекти.