Епилепсия и забременяване

Създадена на 27 Юли 2008
Посещения: 21541

На 25 години съм. Поставиха ми диагноза "епилепсия"преди 10 години.От тогава пия различни хапчета по различни схеми.Някои лекари твърдят,че продължителното приемане на противогърчови лекарства водят до безплодие.Така ли е?И ако(дано)забременея лекарствата ще увредят ли плода?

Безплодие е прекалено силно казано, но като цяло пациентите с епилепсия имат намалена плодовитост - както при мъжете, така и при жените.

Причината за това от една страна е в самото заболяване, а от друга - лекарствата, които се приемат.

Фенобарбитала, фенитоина и карбамазепина с времето могат да нарушат баланса на женските полови хормони, което да се прояви с менструални смущения. Това може да е причина за по-трудно забременяване.

Валпороевата киселина може да доведе до микрополикистозни изменения в яйчниците и повишено ниво на тестостерона (мъжки полов хормон). Това води най-често до удължен период между менструациите и до покачване на теглото. От практическа гледна точка редовността на менструациите и телесното тегло са добри ориентири за състоянието на половата система. Във всеки случай страха от безплодие не трябва да е причина за отказ от лечение на епилепсията, защото забременяването е възможно. За по-новите антиепилептични лекарства все още липсват данни до колко влияят на плодовитостта. При необходимост лекарствата може да бъдат сменяни.

Ако планирате бременност, най-добре се консултирайте предварително с вашия невролог и гинеколог и приемайте допълнително фолиева киселина. По принцип през бременността поддържащото лечение с антиепилептични лекарства продължава. Смята се, бременните с епилепсия са с повишен риск от усложнения, но в какъв процент е трудно да се каже. Според някои малформациите при плода са около два пъти по-чести. В крайна сметка над 90% от бременните с епилепсия завършват бременността си със здраво дете.