Лапароскопия

Последно обновена на 22 Ноември 2014
Създадена на 15 Април 2014
Посещения: 76649

Лапароскопията е метод, с който се оглежда коремната кухина и позволява извършване на оперативни интервенции върху органите в нея. Гинеколозите я използват за оценка на състоянието или лечение на заболяванията на яйчниците, маточните тръби и матката, които са разположени изцяло или в значителна степен в коремната кухина. Лапароскопските операции често се наричат безкръвни, въпреки че това не е съвсем точно, тъй като определена кръвозагуба (обикновено незначителна ) съществува. По-точното им название е минимално инвазивни.

Каква е техниката?

Пациентката е под обща анестезия (упойка). Обикновено през малък разрез през пъпа (около 1см) се поставя уреда (лапароскоп) към който има монтирана камера. С него се осветява вътрешната част на корема и се наблюдават органите. За да има достатъчно пространство за оглед и работа в коремната кухина се поддържа определено налягане чрез контролирано вкарване на въглероден двуокис. При нужда през допълнителни отвори, най-често два или три в долната част на корема (по около 5 мм.), могат да се въведат различни инструменти, с които да се извърши необходимата операция. В повечето случаи през влагалището също се поставя инструмент, служещ за промяна в положението на матката или изпълването и с течност. След края на манипулацията отвърстията на кожата се затварят най-често само с по един конец, като оставащите белезите са минимални или почти не съществуват.

Как изглежда коремната кухина?

В началото на всяка операция се прави оглед на органите. Може да добиете представа какво вижда операционния екип от краткия видео-материал:

 

 

В какви случаи се използва?

Типичен пример за използването на лапароскопията като диагностична манипулация е когато проверяваме на проходимостта на маточните тръби при изследване на безплодието. Чрез лапароскопия се доказва ендометриоазата. Първоначално методът е използван само за поставяне на диагноза, но днес с него могат да се извършват множество операции - за кисти на яйчниците , извънматочна бременност, смъкване на матката и влагалището, доброкачествени тумори на матката (миома) или злокачествени (рак на маточната шийка). Разбира се не всички случаи на изброените заболявания са подходящи за лапароскопско лечение, но възможностите непрекъснато се разширяват, а техниките подобряват.

Кога се прави? Каква е подготовката?

Лапароскопска операция може да бъде направена по спешност (например при извънматочна бременност или кръвотечение от спукана киста на яйчника), но повечето интервенции се планират предварително. В такъв случай предния ден се назначават препарати намаляващи раздуването на червата. За диагностични цели най-добре е лапароскопията да е планирана в първата част на цикъла, след менструация, при сигурност, че няма бременност

Какъв е болничния престой?

Лапароскопските операции се отличават не просто с минимални белези по тялото. При тях възстановяването е изключително бързо. В много от случаите от чисто медицинска гледна точка е напълно възможно пациентката да бъде изписана още в деня на манипулацията. За това се използва термина еднодневна хирургия. Към момента болниците работещи с НЗОК са задължени да спазват минимален болничен престой за различните заболявания, за това пациентите трябва да останат определен брой дни в зависимост от клиничната пътека, по която са лекувани.


Има ли рискове, странични ефекти и усложнения от лапароскопията?


Както повечето дейности в медицината рискове винаги съществуват, още повече, че говорим за инвазивна процедура (при която макар и минимално има нарушаване на естествените обвивки на организма). Не се колебайте да дискутирате с вашия лекар всичко, което ви интересува. Във всеки конкретен случай той ще ви обясни възможните предимствата или недостатъци на използвания метод.

click-to-consult