Цитонамазка

Последно обновена на 22 Ноември 2014
Създадена на 04 Април 2014
Посещения: 34357

Цитонамазка, или както по-често се нарича в чужбина ПАП тест, е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на предракови (или ракови) изменения на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.

Цитонамазка

Процедурата не е болезнена и обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни тампони, шпатули или малки четчици се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Подходящият момент за изследването обикновено е няколко дни след края на менструацията, като условие за извършването е да няма кървене, да не са правени предварително промивки , да няма остро възпаление (бяло течение) или да се поставят в момента лекарствени форми във влагалището. Желателно в последните 24 часа да не е имало полов контакт. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) у нас най-често се класифицират в пет групи по Папаниколау.

 • РАР I - нормални клетки.
 • РАР II - клетки показващи най-често възпалителни промени или метаплазия (доброкачествени промени), HPV инфекция.
 • РАР III - Граничен резултат, който може да се дължи на тежко възпаление, дегенеративни промени или дисплазия. Има и подгрупи, чиито брой е различен при различните лаборатории и използвани модификации на класификационната система.
 • РАР IV - тежка дисплазия, наличие на единични ракови клетки;
 • РАР V - наличие на множество ракови клетки, инвазивен карцином.

По-разпространената глобално класификация в момента е Бетезда, при която се държи сметка и за адекватността и качеството на препарата. Основните термини, които се използват при нея са:

 • ASC - US : Атипични клетки в покривния епител с неуточнено значние.
 • ASC - H : Атипични клетки в покривния епител с висок риск, които не могат да изключат по-тежки промени (не може да се изключи HSIL)
 • АSG - US : Атипични клетки в жлезистия епител с неуточнено значение
 • LSIL - Ниска степен на поражение на покривния епител, включва и HPV инфекция,
 • HSIL - Висока степен на поражение на покривния епител
 • Съмнения за инвазивен карцином

Цитонамазка трябва да бъде вземана на всички жени от 21 годишна възраст, като за жените над 30 години може да се комбинира с изследване на за човешки папиломен вирус (HPV). Интервалът на изследването варира от ежегоден до през 3 години (дори се дискутира да се увеличи на 5 при положение, че се комбинира с HPV тест) в зависимост от резултатите при конкретния пациент. При негативни резултати обикновено скринингът (вземането на цитонамазка) се преустановява на 65г. възраст, въпреки че в медицинските среди се появяват данни за ползата от продължаването му.

Повече информация по темата за маточната шийка и нейните заболявания може да намерите в материала За "раничката" на шийката на матката

click-to-consult