Пренаталната консултация – първо тримесечие

Последно обновена на 03 Април 2014
Създадена на 07 Февруари 2008
Посещения: 64497

ImageНаблюдението на бременността при жената има две задачи. Първо – до колкото е възможно да гарантира износването и раждането на здраво дете. Второ – да гарантира здравето на майката през бременността и раждането.

В следващите материали ще се опитам на кратко да опиша какви консултации и изследвания се извършват по време на бременността, какъв е техния смисъл, защо се налагат и какви са действащите в момента нормативи в България.

Първото нещо, което жената трябва да направи при съмнение за бременност (например закъснение на менструацията) е да използва тест на бременност. Съвременните тестове са достатъчно чувствителни, за да могат да реагират още в първите дни на закъснението – тогава, когато още е невъзможно бременността да бъде установена с ултразвук. Едва около седмица след закъснението на менструацията бременността може да се установи с ехограф, т.е. по-ранно посещение при лекар с единствена цел потвърждение на бременността е безпредметно. Веднъж вече потвърдена бременността, ако тя е желана, следва регистриране в пренаталната консултация. У нас тя може да се извършва от общопрактикуващ лекар или от гинеколог. Според действащите нормативи на здравната каса, бременните имат право само на едно посещение при лекар в първите три лунарни месеца от бременността (до 12г.с.), което е достатъчно единствено в случаите на напълно нормална бременност и липса на оплаквания. При това посещение трябва да се извършат следните неща:

1. Гинекологичен преглед - традиционно се изисква, но често не носи полезна информация на лекаря в началото на бременността, особено при липса на влагалищно течение или други оплаквания. Като цяло е добре да се направи, най-малкото, защото тогава може да се вземе влагалищен секрет и цитонамазка. Страхът, че прегледът може да стане причина за аборт е абсолютно неоправдан и спада в групата на митовете.

2. Цитонамазка – бременността не е най-подходящия момент за извършване на това изследване. Все пак с оглед на липсата на истинска скринингова програма за ранна диагностика на рака на маточната шийка, добре е да се използва всяка възможност при жени, които не са били изследвани в последната година.

3. Влагалищен секрет – смисълът от изследването при първа консултация е в откриване на определени заболявания като например гонорея (трипер), често протичащи безсимптомно при жените. Изследване за хламидии се прави при високорискови пациентки или при показания. Гъбичките се диагностицират обикновено още в кабинета с преглед или микроскоп. Бактериалната вагиноза не се лекува в първите три месеца, поради противопоказание за употреба на лекарствата в този срок.

4. Измервания.

- Ръст – дава представа за скелета и размерите на таза. Жени с височина 150см и по-малко по правило имат и тесен таз (но често раждат и малки деца!)

- Тегло – следенето му през бременността е важно. При прекалено повишаване на теглото усложненията през бременността, раждането и следродилния период са по-чести. По-високите жени може да си позволят да качат повече килограми, по-ниските – по-малко. Средно около 12кг. повишение за цялата бременност се смята за разумно. Недостатъчното наддаване на тегло е също сигнал за повишено внимание.

- Артериално (кръвно) налягане – следи се при всяка консултация. Изходните стойности са важни за сравнение с по-късните резултати.

- Размери на таза: абсолютно ненужно изследване. Не дава никаква практически полезна информация, особено в началото на бременността. Използвано като част от протокола, то няма място в съвременното акушерство за определяне поведение и начина на раждане. Заключения от типа – вие имате тесен таз, сигурно ще родите със секцио при първите консултации са твърде непрофесионални.

5. Ехография – абсолютно задължително изследване. Направена в първото тримесечие, точността по отношение определяне срока на бременността се движи в рамките на няколко дни, което е от полза за точното определяне на термина. На този етап това е основната функция на ехографията, но освен това помага за установяване на някои състояния като многоплодна бременност, кухо яйце и др. Ембрион с видими сърдечни пулсации се вижда около 7г.с. В края на първия триместър и началото на втория може да се направи специализирана ехография за измерване на шийното просветляване при плода, което дава оценка за риска от тризомия 21 (синдром на Даун) Ще бъде разгледано по-подробно в следващия материал.

6. Лабораторни зследвания. Рутинните кръвни изследвания са пълна кръвна картина (особено важно е нивото на хемоглобина), кръвна захар, урина. Повтарят се няколко пъти през бременността. Изследването на утайка (СУЕ, РУЕ) се изисква, но е напълно безсмислено при бременни. Други изследвания:

- кръвна група – смисълът е при пациентки, които са Резус отрицателни да се проследи допълнително за антитела през бременността и да се направи анти-Д глобулин в случай на кървене през бременността или раждане на Резус положително дете

- Васерман (RPR) – изследване за сифилис. Смисълът – установена рано заразата се лекува успешно. След 16 седмица инфекцията може да засегне плода.

 -Австралийски антиген. Положителен резултат означава носителство на вируса причиняващ хепатит Б. Когато заразяването е станало преди забременяването риск за плода няма. Вирусът не предизвиква малформации. За предпазване от заразяване новороденото трябва да се ваксинира след раждането.

-HIV – изследването за СПИН е препоръчително. Бременните трябва да се насърчават да го правят, защото могат да бъдат взети мерки намаляващи възможността заразата да се предаде на новороденото.

- при бременни, които не са прекарали различните "шарки" като деца или не са сигурни е добре да се провери титъра на антителата, които ще служат като изходна стойност при по-късни съмнения за заболяване в хода на бременността

Разбира се преди всички изследвания бременната трябва да бъде подробно разпитана за прекарани заболявания, операции, алергии и вредни навици,приемани лекарства. В зависимост от конкретния случай може да се наложат допълнителни консултации или изследвания. Поради тенденцията някои зъбни проблеми да се влошават с напредване на бременността е добре да се препоръча преглед при зъболекар, още повече че такъв се полага на здравно осигурените.

На този етап от бременността не е нужно да се дават допълнително витамини и минерали, тъй като липсват доказателства за някаква полза при рутинната им употреба в ранна бременност. Дори ефекта може да е обратен – засилвайки често срещаното гадене и повръщане. Приемащите фолиева киселина от преди забременяването трябва да продължат приема и в първите два месеца. Нормалната бременност не изисква никаква специална диета. Кафето трябва да се ограничи до 1-2 чаши дневно, алкохолът е добре да се избягва в първите три месеца в каквото и да е количество.Половите контакти не са забранени, стига да не причиняват болка или кървене. Бременността не е причина сама по себе си жената да не работи. Личното ми впечатление е, че дори работата се отразява добре на психиката и тонуса на бременните. Разбира се, стига да не е свързана с тежък труд, дълги пътувания, работа в токсична среда и нощни смени. В такъв случай се налага трудоустрояване или излизане в отпуск по болест.

 Следващ материал: Пренаталната консултация – втори триместър