Малките плюсове да си бивш

14. 11. 16
Създадена на 16 Ноември 2014

bolnici targoviaИма някои преимущества да си бивш от управлението. Например да споделиш неща от работата, което не винаги е възможно, когато участваш активно в процесите. Е, разбира се човек трябва да запази определена лоялност към хората, с които е бил заедно, за това избягвам да коментирам личности и техните действия. Съвсем спокойно обаче мога да споделя, защо дадена идея не се е реализирала. Още повече, ако виждам темата отново да става актуална и се представя като възлова цел.

„Ще работя медицината да се върне в здравните заведения и в болниците, като търговията постепенно, но сигурно да й отстъпва място. Не виждам никакъв проблем държавните болници, които са под ръководството на МЗ, да престанат да бъдат търговски дружества“

Това е едно от първите изявления на новия здравен министър, което фигурира под №3 в десетте приоритета на д-р Москов.

През 2010г. трябваше в спешен порядък да се представи визията на новия екип в здравното министерство за развитието на сектора. Това стана чрез приета от Министерски съвет Концепция за по-добро здравеопазване, където бяха изложени идеите за функциониране на системата на всичките и нивав близък и средносрочен план. В частта за болничната помощ, между други по-челно представени предложения, беше написано „Промяна във формата на регистрация на болниците с доминиращо участие на държавата от търговски на публични дружества и подобряване на ефективността на тяхното управление“

Защо го предложихме това? Вероятно със същите добри намерения, с които днес д-р Москов го предлага отново. Конкретно желаехме да се изгради един гръбнак на болничното здравеопазване, където държавните болници по-ефективно и прозрачно да провеждат политиката на държавата, бидейки по-близо до Закона за лечебните заведения, от колкото до Търговския закон. Тогава все още вярвах, че държавата може и има воля за добри решения.

Защо болниците не престанаха да бъдат търговски дружества?

По няколко причини. На първо място бяха дълговете им - малко под 300 милиона лева. Каквато и процедура да измислехме, тези пари трябваше да се осигурят при едно преобразуване. Не сме комунисти и не обмисляхме национализация. Днес дълговете на болниците са над 400 милиона, което прави желанието за промяна в статута им още по-сложно. На второ място – не останах доволен от нито един от предлаганите от юристите варианти за пререгистрация. Дълги и сложни действия, за каквито нямаше условия и готовност. Между другото, наследих задвижена процедура по пререгистрация на болниците, след поредната промяна в Закона за лечебните заведения, която сама по себе си внасяше достатъчен смут в системата. И накрая – може би най-важното. Вероятните ползи не оправдаваха енергията и средствата, които щяха да бъдат вложени. Други действия в сектора можеха да имат много по-голям ефект за изгонване на търговията от болниците, от колкото изгонването на болниците от търговския закон. Защото, нямаме разминаване с вижданията на сегашния министър по отношение на търговията в храма.

Но защо търговията е приоритетна над медицината? Със сигурност мога да кажа, че не регистрацията по Търговския закон на болниците в основата на проблема, тя по-скоро е външен белег на една калпаво замислена и твърдоглаво бранена концепция за псевдопазарни взаимоотношения между доставчиците на здравни услуги. Въздигането в култ и балканската интерпретация на принципа „парите следват пациента“ е една от изходните точки. Защото тя директно води до повече пациенти. Всеки обича парите и ако веригата е опростена до пациенти -пари, ясно е, че пациенти ще се намерят. Още повече, че парите са гарантирано налични в единствената НЗОК и всеки, който построи болница може автоматично да предяви претенции за тяхното усвояване. От там на сетне единствената задача на болниците е да отчитат повече пациенти. И болниците го правят, дори непрекъснато се отварят нови, напук на всякакви приказки, как здравеопазването ни било недофинансирано. От появата на НЗОК до днес броят на хоспитализациите се е увеличил двойно и показва стабилен ръст на нарастване всяка година, при намаляващо население в държавата! Как ще „изловим болничните шашкъни“, когато системата ги промотира, стимулира, че даже награждава? Какво са клиничните пътеки? Това са болничните магистрали за бюрократизиране на здравеопазването, убиване на медицината и точене на средства. Рай за „шашкъните“. Безсмислено е за пореден път да се аргументирам, защо това е така, правих го многократно докато бях в министерството. Точно за това решихме да наблегнем НЕ на изваждането на болниците от Търговския закон, което щеше да бъде чиста козметика, на фона на истинските проблеми, а на преструктуриране на болничния сектор, на въвеждане на конкуренция между болниците за сключване на договор с НЗОК, на регулацията при високотехнологичните и ултраскъпи дейности, които се покриват с публични средства, на здравната карта, на изхвърлянето на вредоносните клинични пътеки и заменянето им с ДСГ, на електронното здравеопазване. И като споменах електронното здравеопазване, да развенчая още един мит – че то ще намали разходите и ще промени коренно системата. Още по-малко, ако някой си го представя сведено до притежание на лична електронна карта в джоба. Но това е друга тема, която ще следя с особен интерес като „бивш“ посветил доста време на нея.

Та да се върна към търговията. 15 години цялата система я налага на работещите в нея. А тя не им е вътрешно присъща. Никой не записва медицина и не учи 10 години защото иска да е търговец. Друга е мотивацията и слава Богу, има все още хора, които я запазват. Ама трябва да им се помогне чрез промяна на статуквото.За това желая успех в начинанията на уважаемия д-р Москов. Един поглед от негова страна върху успехите и провалите на дългата плеяда негови предшественица само може да му е от полза в това отношение.

Linkedin