Болка ниско в корема

Последно обновена на 03 Април 2014
Създадена на 25 Май 2008
Посещения: 887088

ImageБолките ниско в корема при жените (тазовите болки) са една от честите причини за консултация с гинеколог. Не рядко първото, с което започват оплакванията си пациентките влизащи в лекарския кабинет е, че имат болки в яйчниците. Което съвсем не винаги е така – болката в тази област може да произхожда от други органи, а причините, които я пораждат са най-разнообразни. Написаното по-долу има за цел да разгледа накратко  някои от най-честите състояния, водещи до тазова болка, правейки уговорката, че не трябва да се използва като повод за самолечение.

Най-общо болките може да се разделят на остри и хронични, на циклични или без връзка с менструалния цикъл. Това е твърде условно, защото едно и също заболяване може да се прояви с различен тип болка. Например киста на яйчника в продължение на месеци може да води до тежест и неопределена болка, която  рязко да се изостри при усукване на кистата.

            Остри тазови болки

 • Бременност. Първото, което трябва да се изключи при пациентка във фертилна възраст (между пубертета и менопаузата) оплакваща се от болка е наличието на бременност. Редовните менструации до голяма степен отхвърлят такава възможност,но понякога жената може да има редовни циклични кръвотечения и в същото време да е бременна (известна сред населението като „цветна бременност”). Съвременните тестове са достатъчно чувствителни и бързо дават отговор на въпроса. Болки може да има при вътрематочна бременност (при заплашващ аборт – с или без кървене), а също и при извънматочна бременност. Ако тестът ви е положителен, остава гинекологът да реши за какво състояние се касае. Това става с преглед и ехография.

 • Остро възпаление на яйчниците е друга причина за болка ниско в корема. В същност възпалителният процес никога не се ограничава само до яйчниците, а включва и маточните тръби и околните тъкани. Медицинския термин е аднексит, или по-точното  тазова възпалителна болест. Болките (едностранни или двустранни) в този случай може да са комбинирани с други оплаквания – засилено влагалищно течение, често с миризма, повишаване на температурата, парене при уриниране, в по-тежките случаи гадене и повръщане.

 • Киста на яйчниците – може да е причина за тъпа болка или тежест ниско в корема. Спукването или усукването на кистата се характеризират с остра режеща болка.

 • Миомата по принцип не боли, но ако нараства бързо може да е източник на остри болки. Някои форми (възли разположени под маточната лигавица) могат да причиняват болезнена менструация, в други случаи болката да е тъпа и да не е свързана с цикъла.

 • Овулация. Представлява нормален процес в средата между менструациите, при който се отделя зрялата яйцеклетка. Това обаче може да бъде източник на различна по сила болка. Отграничава се от други състояния по момента когато настъпва (например при жени с 28 дневен цикъл – около 14 ден). Предшества се от т.нар. слузен феномен – силно разтеглива секреция засилваща се физиологично преди овулация. Ехографията изяснява причината в голяма степен. По принцип подобна болка не изисква особено лечение, освен баналните обезболяващи. В редки случаи при наличие на значително количество кръв в коремната кухина може да се наложи операция.

 • Киста на жълтото тяло. Жълтото тяло е структура появяваща се след овулацията. Тя произвежда хормони необходими за поддръжката на евентуална бременност. Ако такава не настъпи с идването на менструацията жълтото тяло преустановява съществуването си. Понякога то може да се превърне в киста (киста на жълтото тяло). Поради доброто си кръвоснабдяване спукването и води до кървене в коремната кухина и естествено до болка.

 • Апендицит – възпалението на апендикса, рудиментарен орган намиращ се в началото на дебелото черво се проявява с болки в дясно ниско в корема. Отграничаването му от гинекологично заболяване не винаги е лесно и изисква преглед и лабораторни изследвания. Острата форма налага спешно хирургично лечение.

 • Бъбречна колика (криза) – с или без наличие на камъни, в класическия случа се проявява като болка започваща от кръста и преминаваща напред по слабините към пикочния мехур. Ако болката ниско в корема доминира, особено при наличие на пикочна инфекция може да имитира възпаление на яйчниците. Изследването на урина и ехографията помагат за поставяне на точната диагноза

            Циклични болки

 • Предменструален синдром. Освен циклично появяваща се болка или тежест с различна интензивност, обикновено около седмица преди менструация, този синдром включва подуване на корема, напрежение в гърдите, промени в настроението и др. Съществуват най-разнообразни схеми за лечение, но за съжаление далеч не винаги ефикасни. Този синдром води до дискомфорт, без в същност да е признак на сериозно заболяване.

 • Болезнената менструация (дисменорея )е много често оплакване, като болката в някои случаи може да е толкова силна, че да води до загуба на трудоспособност. До като първичната дисменорея при младите момичета е по-скоро признак на добре функциониращи яйчници, вторичната (появила се след години без болезнени менструации) може да и израз на заболяване и заслужава лекарски преглед. Освен с болкоуспокояващи лекарства, дисменореята се повлиява идеално с противозачатъчни таблетки (стига да няма противопоказания за прилагането им).

             Хронични (дълготрайни) тазови болки      

 • Хроничен аднексит (възпаление на придатъците на матката – яйчници и тръби). Това е една от най-често поставяните диагнози по повод на дълготрайни тазови болки, но в същност далеч не винаги наистина става въпрос за възпалителен процес, поради което не трябва с лека ръка да се предписват антибиотици. Честите остри възпаления или неизлекувани такива могат до доведат до запушване на маточните тръби. Понякога в тях се събира течност и когато тя е бистра и не съдържа бактерии състоянието се нарича хидросалпинкс. Допълнителни сраствания около тръбите и яйчниците могат да бъдат източник на болка, макар че обяснението на болките със сраствания се използва неоправдано често. За да се установят при преглед срастванията трябва да са твърде масивни, което е рядко. Веднъж анатомично увредени маточните тръби и яйчниците стават лесно уязвими за последващи инфекции,особено при жени с чести влагалищни течения от инфекциозни причинители.

 • Туберкулоза. Може да е източник на тъпи болки и тежест ниско в корема. Засягането на матката, тръбите и яйчниците е винаги вторично и се среща рядко, но имайки предвид увеличаването на случаите на белодробна туберкулоза не трябва да се изключва в търсенето на причина за продължителни тазови болки.

 • Ендометриоза. Честа причина за болки, които обикновено с години се обясняват с хронично възпаление, преди да бъде поставена точната диагноза. Вторично появила се болезнена менструация, или засилващи се болки непосредствено преди нея, дълбока болка при полов контакт (диспареуния), при ходене по голяма нужда, невъзможност за забременяване насочват мисълта към това заболяване. Диагнозата се поставя с лапароскопия, но нерядко може да бъде заподозряна и при преглед с ултразвук - "шоколадовите" кисти имат характерен вид..

 • Спадане на матката и влагалището (десцензус) – проявява се по правило в годините около менопаузата и след нея. Може да е източник на тежест и неопределени болки, както и на дискомфорт като цяло. Засилва се при напън, при който може да има неволно изпускане на урина (инконтиненция). Лечението е оперативно.

Ред други заболявания може да са причина за болки ниско в корема – особено болести на дебелото черво (колит, тумори  и др.), неврологични заболявания, болести на тазовите кости и стави или коремната стена. В подобни случаи е необходимо включване на няколко специалиста за поставяне на диагнозата. Понякога въпреки всичко ясна причина не може да се установи, което не е учудващо имайки предвид силното влияние на психиката.

Лечението на болките е в зависимост от поставената диагноза и може да включва обезболяващи, намаляващи спазмите медикаменти, антибиотици, хормонални таблетки, физиотерапевтични или хирургични методи.